Profiel

Organisatie

Americol is opgericht in 1879 en ontwikkelt, produceert en distribueert huidverzorging en handhygiëne producten, reinigingsproducten, handzepen en desinfectiemiddelen voor professionele markten (I&I).

Als onafhankelijke producent is Americol in staat om snel in te springen op marktontwikkelingen. Technische trends volgen wij op de voet. Daarnaast ontwikkelt Americol innovatieve maatoplossingen.

Americol verzorgt het volledige productieproces en biedt een breed receptuurassortiment in diverse verpakkingslijnen. Americol is gespecialiseerd in zowel flexibele productie van kleinere volumes als efficiënte productie van grote volumes (FMCG).

De dienstverlening wordt aangevuld met gespecialiseerde commerciële en technische ondersteuning.

Americol levert uitsluitend aan handelsondernemingen, grossiers en inkooporganisaties.

Product Ontwikkeling

Americol beschikt over een eigen R&D-laboratorium. Hier komen continue innovatieve, nieuwe producten vandaan, die optimaal inspelen op de laatste inzichten op technisch, dermatologisch, ecologisch en cosmetisch gebied.

Kwaliteitbeheer
Een modern en uitgebreid Laboratorium Informatie System (LIMS) waarborgt een geïntegreerde kwaliteitscontrole. Die controle begint bij de inkomende goederen en eindigt pas bij het vrijgeven van het eindproduct.

Americol is ISO 9001:2015 en ISO 22716 (Cosmetica-GMP) gecertificeerd.

Inkoop en Voorraadbeheer

Americol verzorgt voor alle grondstoffen, verpakkingsmaterialen en etiketten de inkoop en het voorraadbeheer, waarmee een efficiënt productieproces wordt gewaarborgd.

Door de diversiteit in recepturen en marktsegmenten, voert Americol diverse verpakkingslijnen en totaalconcepten. Americol heeft alle gangbare type emballage in voorraad, aangevuld met doseersystemen en dispensersystemen voor optimale hygiëne en gebruiksgemak.

Productie

Technisch geavanceerde productiemiddelen waarborgen een flexibele productie en een snelle service. Bij iedere productie is de geïntegreerde kwaliteitscontrole van toepassing en worden de analysegegevens vastgelegd.

Afvullen en Verpakken
De gefabriceerde producten worden afgevuld en verpakt op twaalf afzonderlijke afvullijnen, waarmee verpakkingen variërend van 50ml tot 1.000 liter worden verwerkt. Het assortiment bestaat uit ruim 4.500 product-/verpakkingcombinaties.

Opslag en Distributie

Het distributiemagazijn heeft een opslagcapaciteit van ruim 3.000 (pallet) locaties en voldoet aan de PGS 15 voorschriften met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid voor ongelimiteerde opslag van reinigingsproducten, desinfectiemiddelen en onderhoudsproducten.

Wet- en Regelgeving

Voor het beheer van gevaarlijke stoffen conform Reach en EU-GHS/CLP werkt Americol met een modern managementsysteem. Met deze applicatie worden veiligheidsbladen opgesteld en proactief gedistribueerd. Voor productetikettering is de nieuwste wetgeving bepalend.

 • Voor de cosmetische recepturen zijn productdossiers opgesteld en veiligheidsbeoordelingen uitgevoerd.
 • De cosmetische producten zijn dermatologisch getest en goedgekeurd.
 • Voor alle stoffen zijn kwantitatieve blootstellingbeoordelingen opgesteld, waarmee de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek is geëvalueerd.
 • Americol produceert volgens de Europese Detergentenverordening en Europese Cosmeticawetgeving. De desinfectiemiddelen voldoen aan de Europese Biocidenverordening.
 • Americol is ISO 9001:2015 en ISO 22716 (Cosmetica-GMP) gecertificeerd.

Duurzaamheid

Duurzaamheid (MVO: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is onderdeel van het bedrijfsbeleid. Het milieubeleid is opgenomen in de ISO 9001 procedures en in de milieuvergunning (omgevingsvergunning).

Americol heeft het Europese certificaat van betrokkenheid behaald voor duurzaam schoonmaken (A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Certificate of Commitment).

Op bedrijfsniveau zijn de volgende processen gedefinieerd:

 • Afval
 • Afvalwater
 • Arbeidsveiligheid
 • Bodem
 • Brandveiligheid
 • Energie
 • Lucht
 • Waterverbruik

Op productieniveau is een levenscyclusanalyse van toepassing, op basis van de volgende elementen:

 • Grondstoffen en Verpakkingsmateriaal
 • Productie
 • Distributie
 • Gebruik
 • Afval

Voor alle stoffen zijn kwantitatieve blootstellingbeoordelingen opgesteld, waarmee de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek is geëvalueerd.

De fabriek voldoet aan de PGS 15 voorschriften met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid voor ongelimiteerde productie en opslag van reinigingsproducten, desinfectiemiddelen en onderhoudsproducten.

Verkoop Structuur

Americol heeft de strategische keuze gemaakt om haar producten uitsluitend via handelsondernemingen te verkopen. Er wordt niet rechtstreeks aan eindgebruikers verkocht.

De handelsondernemingen zijn verantwoordelijk voor import, opslag, promotie, verkoop en distributie en leveren veelal via een professioneel dealer netwerk. Dealers en distributeurs worden intensief ondersteund met producttechnische voorlichting.

De product veiligheidsbladen (SDS) worden op basis van productlevering aan de handelsondernemingen geleverd, waarmee deze documenten beschikbaar zijn voor de eindgebruikers.